Erb Medveckých

Prvý  združený občiansky erb v Slovenskej republike je erb Medveckých v ponímaní  – spája rod i keď odlišuje rodiny.
Iniciátorom myšlienky bol Rudolf Medvecký z Košíc, ktorý tejto myšlienke venoval času a energie a myšlienku doviedol do konca. Úzko spolupracoval s heraldikmi. Aj preto sa členom OZM podarilo v krátkom čase získať erbové listiny.
OZ Medvedzie, ktoré malo od r. 2002 registrovaný združený občiansky erb týmto vzostupom získalo právom klanu výnimočnosť mať vlastného herolda a persevanta.
Okrem spoločenskej prestíže ide o unikátne privilégium pre príslušníkov rodu Medvecký v oblasti heraldiky v európskom rozmere. Zároveň sa spružnila registrácia a udeľovanie erbových listín pre novožiadateľov, súčasne sa obohatila erbová tvorba pre heraldické výnimočnosti, ale v korektných medziach, napr. erb aliančný, t.j. ak obaja rodičia boli nositeľmi šľachtického erbu, eventuálne ak sa zosobášia takí manželia, ktorí majú svoje erby a vytvorí sa erb pre ich spoločných potomkov, erbové línie „po praslici“ a veľa iných možností. 

Formulár žiadosti pre záujemcov o rodinný erb

Uverejňujeme formulár žiadosti pre záujemcov o zapísanie rodinného erbu do Heraldického registra Slovenskej republiky. Formulár si môžete stiahnuť tu, vyplniť a poslať na adresu pána Rudolfa Medveckého (Ollo), Košice  – ursinus2@gmail.com