Pri príležitosti 600. výročia písomnej zmienky o Krásnej Hôrke mesto Tvrdošín požiadalo Heraldický register SR, vedený Ministerstvom vnútra SR o zaregistrovanie symbolov (erb a vlajka) mestských častí: Krásna Hôrka, Medvedzie a Oravice,ktoré boli následne schválené. Patrí tak k niekoľkým mestám na Slovensku, ktoré majú heraldické atribúty všetkých mestských častí.
Používanie erbov mestských častí Krásna Hôrka, Medvedzie a Oravice je obmedzené len na slávnostné príležitosti alebo ako dekoratívny, ozdobný, slávnostný, propagačný a reprezentačný heraldický prvok. V používaní sú rovnocenné, bez priority, vzájomne zameniteľné, nemusia sa používať súčasne. Nie je možné ich používať ako rovnocennú náhradu Erbu Mesta Tvrdošín!
Významnú úlohu pri vytvorení erbov mestských častí Tvrdošína zohral Herold Medvedzie, vtedajší podpredseda OZ Medvedzie Rudolf Medvecký, PAH z Košíc. 

Erb Medvedzie

Symbolmi mestskej časti Tvrdošína – Medvedzia:
1. Erb v podobe: V modrom štíte zo strieborného zvlneného pruhu vyrastajúci zlatý medveď s červeným jazykom a v striebornej zbroji.
2.Vlajka Medvedzia – mestskej časti Tvrdošína pozostáva z ôsmich pozdĺžnych pruhov vo farbách modrej (2/10), žltej (1/10), bielej (1/10), žltej (1/10), bielej(1/10), žltej (1/10), bielej (1/10)a modrej (2/10). Vlajka má pomer strán 2:3 a ukončená je tromi cípmi, t. j. dvomi zástrihmi, siahajúcimi do tretiny jej listu.
Farebnosť erbu bola zvolená tak, aby zodpovedala základnému pravidlu heraldiky pre používanie farieb a kovov. Neskorogotický štít je zvolený pre jeho jednoduchosť a veľkú rozšírenosť v mestskej a obecnej heraldike.

Symbolika:

Podkladom pre tento návrh bol prvý občiansky erb v Slovenskej republike (2002, podľa návrhu akademického maliara Zdenka Alexyho) vytvorený z rodového erbu rodiny Medveckých, písomne doloženom v niekdajšej Oravskej stolici od roku 1280.  

Symboly Medvedzia – mestskej časti Tvrdošína sú zapísané v Heraldickom registri Slovenskej republiky pod signatúrou HR-M-210/2019.