Informácie z valných zhromaždení v Tvrdošíne – Medvedzí

X. valné zhromaždenie OZM, 7. október 2023

Valné zhromaždenie (VZ) OZM otvoril a viedol prof. Ing. Štefan Medvecký, PhD. V úvode privítal členov zo Slovenska, zvlášť z Maďarska a Ukrajiny. Potom si minútou ticha všetci prítomní uctili pamiatku, člena OZM z Maďarska p. Tamása Medveczkeho (zosnulého v roku 2022), ktorý bol hlavným aktérom pri všetkých podujatiach OZM, ktoré sa konali na Slovensku aj v Maďarsku. Najväčším dielom sa zaslúžil o genealogický výskum rodu Medveckých. Valné zhromaždenie schválilo predsedníctvo v zložení: Predseda: prof. Ing. Štefan Medvecký, PhD., podpredseda: Mgr. Anna Čelková, členovia predsedníctva: Daniel Kacír, Ing. Ján Medvecký, Igor Medvecký, Magdaléna Lucká, Ing. Marián Medvecký. Čestným predsedom OZM zostáva: Ing. Miroslav Medvecký a čestnými členmi Herold Slovensko Ladislav Vrteľ, PhDr. Mária Munková a riaditeľka Štátnych archívov PhDr. Lenka Pavlíková. Za predsedu revíznej komisie bol zvolený Ing. Marián Medvecký, za členov Katarína Medvecká a Vladimír Čelko.
Novými členmi OZM sa stali: Viera Medvecká a Rastislav Medvecký (TS), Anton Medvecký a Katarína Medvecká (TS), Alena Medvecká (TS), Ľuboš Medvecký (Revišné), Laššák František (TS), Laššáková Daniela (TS), Tavelová Viera (TS), Cibuláková Liliana (Podbiel), Kovalová Olena (Ukrajina). Všetci noví záujemci pochádzajú z rodu Medveckých a spĺňajú kritéria určené pre nových členov OZM.
Predseda OZM informoval prítomných, že 1.1.2019 nadobudol platnosť zákon 346/2018 Z.z. o registri MNO. Od 1.1. 2021 spustilo MV SR do prevádzky register MNO. V zmysle tohto zákona bolo potrebné pripraviť Dodatok k „Stanovám Občianskeho združenia Medvedzie – Rodové Spoločenstvo“. Dodatok bol v dvoch vyhotoveniach spolu so zápisnicou z X. valného zhromaždenia OZM zaslaný na Ministerstvo vnútra SR.
Kvôli pandémii sa V. svetové stretnutie rodu a ďalšie aktivity nemohli uskutočniť. Z tohto dôvodu bola oklieštená aj činnosť v oblasti heraldiky. Pre organizačné zmeny bola zastavené vydávanie erbových listín do bližšie neurčeného termínu. Koncom júla 2023 sa viacerí členovia OZM aktívne zúčastnili prípravy osláv 100. výročia založenia kostolíka Svätej Anny v Medvedzí, sponzorsky podporili tieto oslavy a zabezpečili darčekové predmety. Predsedníctvo OZM pripravilo a schválilo „Plán činnosti na roky 2023-2027“. Plán spočíva v pokračovaní tradičných podujatí, akými sú Privítanie nového roka, Medvecká – 12, Veľkonočné rapkanie, Anna – futbalový turnaj, ale najmä príprava V. svetového stretnutia rodu Medveckých a Medveczkych pochádzajúcich z Medvedzia a Malého Bysterca, ktoré je naplánované na 23.-25. mája 2025, v spoločenskej sále pri mestskom úrade v Tvrdošíne. Zahraniční členovia OZM potvrdili záujem o ďalšie spoločné aktivity. V priebehu diskusie bolo VZ OZM odsúhlasené, že zahraniční členovia OZM nebudú platiť členské príspevky a od roku 2024 bude členský príspevok OZM 10 eur. Po skončení oficiálnej časti sa rozprúdili rozhovory. Bolo bolo si čo povedať, veď posledné stretnutie bolo v roku 2019. Prišli Medveckí z Budapešti, Vinogradova (Ukrajina), Trenčianskych Bohuslavíc, Čadce, Revišného, Košíc, Šale, Dolného Kubína, Podbiela.

IX. valné zhromaždenie OZM,  5. október 2019 

Pre neprítomnosť predsedu OZM Miroslava Medveckého Heretíka zo zdravotných dôvodov bola predsedníctvom OZM poverená jeho členka p. Magdaléna Lucká otvoriť a viesť toto valné zhromaždenie. Privítala všetkých členov, zvlášť zahraničných z Ukrajiny a Maďarska.
Správu o činnosti Občianskeho združenia Medvedzie za roky 2017 – 2019 predniesla A. Čelková. Informovala o každoročne sa konajúcich akciách: – Výstup na Javorový vrch 31. decembra v dopoludňajších hodinách a vítanie nového roku, ktoré organizujú členovia OZ pre širokú verejnosť na pútnickom mieste Skalka. Účastníkov tam čakala vatra, teplé nápoje a ohňostroj, ktorý poskytlo mesto Tvrdošín.
– Novoročná kapustnica pre členov OZM. Člen výboru Igor Medvecký organizuje pravidelne pre členov OZM posedenie pri kapustnici v pohostinstve Pivnica.
– „Medvecká dvanástka“ – prechod medveckým chotárom pre bežkárov i peších všetkých vekových kategórií spojená s tradičnou dedinskou zabíjačkou.
– Tradičné veľkonočné „rapkanie“ počas tzv. doby „zaviazania zvonov“ v Medvedzí. Už niekoľko rokov OZM organizuje pod vedením Stanislava Ceglára tradičné rapkanie, ktoré nahradzuje zvonenie kostolných zvonov počas veľkonočných sviatkov.
– Anna turnaj – celomestská akcia, futbalový turnaj.

V krátkosti zhrnula aj činnosť OZM od roku 1996, keď 80 maďarských Medveckých, Medveczkych, Medveckich, Medvedskich pod vedením Tamaša a Mártona Medveczkych navštívilo Medvedzie. V Maďarsku mali vtedy už založenú nadáciu URSUS a my v Tvrdošíne – Medvedzí sme založili občianske združenie Medvedzie. Pripomenula stretnutia v Maďarsku a Ukrajine v meste Vinogradov, organizáciu a priebeh doterajších 4 svetových stretnutí – tri v Medvedzí a jedno v Budapešti. Vyzdvihla prácu p. Rudolfa Medveckého z Košíc, ktorý má zásluhu na vytvorení rodového erbu. Už v roku 2005 na II. stretnutí, malo OZM už vlastný erb – prvý na Slovensku a jednotlivým rodinám boli odovzdávané rodinné erby Ladislavom Vrteľom, štátnym radcom pre heraldickú tvorbu, akademikom Medzinárodnej heraldickej akadémie a Rudolfom Medveckým z Košíc. Anna Čelková taktiež predniesla ospravedlnenie neprítomnosti Herolda Medvedzie, ktorý jej prostredníctvom predložil niekoľko informácií:
R. Medvecký a M. Šingovský sú členmi Heraldického klubu, ktorý vytvára podmienky na šírenie heraldickej kultúry na Slovensku. Spoločne navštevujú zaujímavé šľachtické sídla. Takým bol aj napr. panovnícky Dom Artstetten v Rakúsku. Z domácich sídiel sa zbierkou erbov hrdí aj kaštieľ Vígľaš, kde sme zastúpení aj my, Medveckí. Ku príležitosti 740. výročia (2020) povýšenia do stavu šľachtického (prvej písomnej zmienky o rode, 1280) pripravil návrh erbov pre bývalé obce Medvedzie, Krásna Hôrka a Oravice, dnes mestské časti mesta Tvrdošín. V súčasnosti je návrh schválený a prebieha proces zaregistrovania erbov do heraldického registra na Ministerstve vnútra SR. Erb obce Medvedzie: „V modrom štíte z potoka strieborného vyrastá zlatý medveď v striebornej zbroji bez insígnií, čo symbolikou hovorí o Medveďom potoku na brehu, ktorého je Medvedzie – kolíska rodu ešte nerozlišujúceho náboženskú odlišnosť.“ O zrušenie členstva požiadali: Jaroslav a Irena Ondrejákovci, Viera Medvecká Kukla a Igor Smatana.
Prijatí boli noví členovia: Ing. Marián Medvecký, Gbeľany, Mgr. Martin Medvecký Košice, Annamaria Medvecká, Košice, Marta Škarová, Prievidza, Ing. Iveta Medvecká, Žilina, Ing. Zdenko Rolinčin, Žilina, Mgr. Anna Guzel Medvecká, Gbeľany, Bc. Hakan Guzel, Gbeľany, Mgr. Daniela Hoferová, Kostolná Ves, Bc. Iveta Škadrová, Prievidza, Juraj Cibulák, Podbiel. Z dôvodu abdikácie predsedu OZM Miroslava Medveckého Heretíka zo zdravotných dôvodov sa uskutočnila voľba nového predsedu na roky 2019 – 2021, pretože voľba výboru OZM a revíznej komisie sa konala v roku 2017 s funkčným obdobím 4 rokov, teda do roku 2021.  Predsedníctvo OZM zvolilo prof. Ing. Štefana Medveckého Ollu, PhD. za predsedu OZM na roky 2019 – 2021. Za zásluhy o rozvoj OZM bol Miroslavovi Medveckému Heretíkovi udelený titul Čestný predseda OZM. Miroslav Medvecký stál pri zrode OZM. Zabezpečil tlač knihy o rode Medveckých – Medvedzie – malá časť zeme. Počas jeho funkčného obdobia od roku 2005 sa uskutočnili 3 medzinárodné stretnutia, množstvo tradičných i samostatných podujatí. Po zvolení za predsedu reprezentoval naše združenie aj v Heraldickom klube Slovenskej republiky. Novozvolený predseda OZM Štefan Medvecký Ollo uviedol, že OZM bude naďalej pokračovať v organizovaní tradičných podujatí, uvedených v správe o činnosti. Do konca roka bude pripravený konkrétny plán činnosti na nasledujúce dva roky, v ktorom ako najdôležitejšia bude príprava V. svetového stretnutia rodu v roku 2020. Medzi jeho ciele patrí úzka spolupráca s Tamášom Medveczkym z Budapešti pre rozšírenie vedomostí o histórii rodu, obohatenie stretnutí o prednášky zaujímavých ľudí, užšia spolupráca s Medveckými zo zahraničia.

VIII. valné zhromaždenia OZM, 7. január 2017

Valného zhromaždenia sa zúčastnilo 24 členov. Účasť na valnom zhromaždení (VZ) bola podmienená nepriaznivým počasím (mínus 30° C)a veľmi nepriaznivou dopravnou situáciou Viacerí členovia odvolali svoju účasť tesne pred konaním VZ OZM, zaslali však splnomocnenia, ktoré potvrdili uznášaniaschopnosť VZ. Valné zhromaždenie otvoril jeho predseda Miroslav Medvecký. Potom si prítomníminútou ticha pripomenuli Jozefa MedveckéhoRapáka, zakladajúceho člena a predsedu OZM, neskôr čestného predsedu OZM a ElenuKompanovú z Medvedzia.
Po voľbe mandátovej, návrhovej a volebnej komisie predniesol predseda správu o činnosti OZM za roky 2013 –2016. Informoval o každoročne sa konajúcich akciách: Výstup na Javorovô, vítanie nového roku na pútnickom mieste Skalka pre obyvateľov mesta Tvrdošín, novoročná kapustnica pre členov OZM, Medvecká dvanástka – prechod medveckým chotárom pre bežkárov i peších všetkých vekových kategórií spojená s tradičnou dedinskou zabíjačkou, tradičné veľkonočné „rabkanie“ počas tzv. doby „zaviazania zvonov“ v Medvedzí pod vedením Stanislava Ceglára, Anna turnaj – celomestská akcia, futbalový turnaj. Zo správy Herolda Medvedzie, podpredsedu OZM Rudolfa Medveckého,P.A.H. z Košíc vyberáme:
Na svetovom stretnutí OZM v r. 2015, ktorého sa zúčastnila riaditeľka Štátnych archívov PhDr. Lenka Pavlíková, herold Slovensko PhDr. Ladislav Vrteľ a PhDr. Mária Munková bol predstavenýtabardherolda Medvedzie. Riaditeľka Štátnych archívov bola prijatá za čestnú členku OZ-Medvedzie. Na slávnostnom zhromaždení boli odovzdané erbové listiny novým armigerom ako i obradný akt potvrdzujúci už prv udelený erb. K insigniámherolda dal podpredseda zhotoviť heroldské žezlo, ktoré je darom pre združenie. V budúcnosti budú insígnie doplnené o kolanu. Záujemcovia o erbovú listinu môžu herolda Medvedzie kontaktovať (kontaktné info sú na web-stránke OZM). Herold Medvedzie pripravuje s persevantom Medveď Milanom Šingovským a heroldom Slovensko Ladislavom Vrteľom Almanach, ktorý bude zhrnutím slovom i obrazom o všetkých armigeroch OZM.
Na valnom zhromaždení bolo prijatých 15 nových členov OZ z Trenčianskych Bohuslavíc, Nižnej a Tvrdošína. Keďže niektorí členovia sa nezúčastňujú valných zhromaždení a ani nemajú zaplatené členské príspevky, predseda pripomenul zo Stanov OZM článok 4: Povinnosti členov: 1.Dodržiavať Stanovy OMZ, 2. Podieľať sa na činnosti združenia, 3. Platiť členské príspevky, 4. Dodržiavať povinnosti spojené s používaním občianskeho erbu. Navrhol, aby bolo dané do uznesenia a nakoniec aj schválené znenie: Rozhodnutie o zrušení členstva: „Člen OZM, ktorý nezaplatil členské za posledné dva roky, t.j. 2015 a 2016 a nevykoná tak do budúceho IX. valného zhromaždenia OZM, t.j. do roku 2019, bude na IX. VZ z OZM vylúčený.“

Valné zhromaždenie schválilo predsedníctvo v zložení: predseda: Miroslav Medvecký, podpredseda: Rudolf Medvecký, jednateľ (konateľ): Daniel Kacír. Členmi výboru sa stali: A. Čelková, Ján Medvecký, Igor Medvecký, Magdaléna Lucká. Čestnými členmi sú Herold Slovensko Ladislav Vrteľ, PhDr. Mária Munková a riaditeľka Štátnych archívov PhDr. Lenka Pavlíková.
VIII. valné zhromaždenie Občianskeho združenia Medvedzie schválilo uznesenie:
A/ Berie na vedomie:
1/ Správu o činnosti OZM 2013 – 2016
2/ Informácie týkajúce sa heraldiky a medzinárodných vzťahov 2013 – 2016
B/ Schvaľuje:
1/ správu o hospodárení 2013 – 2016
2/ Správu revíznej komisie 2013 -2016
3/ Prijatie nových členov OZM – Miroslav Medvecký( Hura), Ľuboš Medvecký( Hura), Katarína Medvecká (Hura), Emília Medvecká (Hura), Mariana Medvecká (Hura), Ľubos Medvecký ml. (Hura) z Trenčianskych Bohuslavíc (kontakty na prezenčnej listine), Viera Medvecká (Baher) z Tvrdošína, Martina Kubošová (Heretík), Miroslava Kubošová (Heretík), Lucia Kubošová (Heretík) z Nižnej, Jana Madliaková, Oľga Capková z Tvrdošína, Andrej Medvecký (Hura) z Tvrdošína, Gustáv Pikulík, ktorý bol prijatý za zásluhy pri vydaní monografie Medvedzie, malá časť zeme…
4/ Rozhodnutie o zrušení členstva – „Člen OZM, ktorý nezaplatil členské za posledné dva roky, t.j. 2015 a 2016 a nevykoná tak do budúceho IX. valného zhromaždenia OZM, t.j. do roku 2019, bude na IX. VZ z OZM vylúčený.“
5/ Zvolenie nového výboru OZM a revíznej komisie
6/ Plán činnosti OZM na roky 2016 – 2020
Poďakovanie za poskytnutie priestorov „Pivnice“ na VZ a výborné občerstvenie patrí rodine Igora Medveckého. 

VII. valné zhromaždenie OZM, 21. september 2013 

Valné zhromaždenie otvoril jeho predseda Ing. Miroslav Medvecký pozdravom: Nobilitasobliquat – urodzenosť zaväzuje,…privilégium est honor – výsada je česť! Vivat Medvecký! Minútou ticha si prítomní pripomenuli Ing. Františka Medveczkého, CSc. z Bratislavy, ktorý zomrel vo veku 82 rokov 13. decembra 2O11 v Bratislave. Patril medzi významné osobnosti nášho Občianskeho združenia Medvedzie.
Správu o činnosti Občianskeho Združenia Medvedzie za roky 2011, 2012, 2013 a plán práce na roky 2014 a 2015 predniesol predseda OZM. Poukázal hlavne na 4. svetové stretnutie rodu Medveckých, ktorí sa uskutoční v roku 2015 v Tvrdošíne. Zároveň požiadal všetkých členov OZ Medvedzie, aby prispeli pri príprave tohto podujatia akoukoľvek pomocou. Za maďarských Medveckých pozdravil zhromaždenie Tamász Medveczky z Budapešti a vo svojom príhovore zdôraznil, že mu chýbajú informácie zo Slovenska, aby mohol úspešne pokračovať v genealogickom výskume. Požiadal o doplnenie, ktoré je možné mu zasielať prostredníctvom L. Medveckého zo Šale. Ukrajinských Medveckých reprezentovali Jurij Medvecki a jeho dvaja bratia z mesta Vinogradov. Na VZ bolo navrhnuté a schválení, aby členovia OZM, ktorí nezaplatili členské príspevky za roky 2011 a 2012 a nezúčastňujú sa dianí v OZ a na valných zhromaždení mali pozastavené členstvo v OZ až do splnenia si záväzkov, v opačnom prípade budú na začiatku najbližšieho VZ z OZM vylúčení. Prijatých bolo 9 nových členov. Ďalšie v poradí VIII. Valné zhromaždenie sa bude konať v roku 2015 pred 4. Svetovým stretnutím, tak, aby sa úspešne zavŕšila jeho organizácia. Diskusia sa rozvíjala hlavne na tému návrhoch na 4. svetové stretnutie rodu Medveckých. Odznela informácia o možnosti prispievať článkami a návrhmi na činnosť OZ na www.medvedzie.sk, web-stránku, ktorú spravuje Ing. Ján Medvecký. Články a návrhy treba zasielať na mailové adresy medvecky@orava.sk, alebo kocostav@orava.sk

VI. valné zhromaždenie OZM, 20. august…….

Valné zhromaždenie OZM sa v slávnostnej atmosfére konalo v sobotu 20. augusta v MsKS na sídlisku Medvedzie v Tvrdošíne. Zhromaždenia sa nezúčastnili len Medveckí z Tvrdošína a Oravy, ale aj z celého Slovenska, ba príležitosť na návštevu rodiska svojich predkov využili aj zástupcovia tohto rodu z Maďarska a Ukrajiny. Na VZ boli do OZM slávnostne prijatí ďalší noví 16. členovia a tak v súčasnosti OZM má už 85 registrovaných členov.
Rudolf Medvecký z Košíc oboznámil prítomných s heraldickými záležitosťami a hovoril tiež o začlenení rodu medzi významné európske rody s možnosťou získania osobného titulu Herold. Rokovanie pozdravil aj zástupca rodu zo zakarpatského Vinogradova Jurij Medvedzki a pozval všetkých na medzinárodné stretnutie do Vinogradova, ktoré sa bude konať v druhú augustovú nedeľu budúceho roka. V novom funkčnom období bude pracovať 7 členný výbor, ktorý si za svojho predsedu opätovne zvolil Miroslava Medveckého. Medzi najprioritnejšie akcie, okrem už tradičných bude účasť zástupcov OZM na spomienke pri príležitosti 320. výročia umučenia Samuela Medveckého, ktorá sa bude konať v Prešove na začiatku budúceho roka. Medzi prítomnými sme na VZ mohli prvýkrát zaregistrovať aj Štefana Medveckého Beňu so synom Štefanom z Bardejova. Jeho otec Štefan pochádza zo známeho štvorgeneračného rezbárskeho rodu z Medvedzia a do Košíc odišiel krátko po II. svetovej vojne. V tradícii svojho rodu sa rozhodli pokračovať a preto sa aj stali oficiálnymi členmi OZM s právom používať občiansky rodový erb v oficiálnom styku. Po oficiálnom programe sa konalo spoločenské posedenie na ktorom si Medveckí mali čo povedať.                                                                                            

V. valné zhromaždenie, 18. apríl 2009

Medveckí sa stretli v jubilejnom 10. roku trvania organizácie a zhodnotili činnosť za dva roky od IV. valného zhromaždenia v roku 2007. Skôr, ako sa začala oficiálna hodnotiaca časť si viac ako 40 prítomných členov minútou ticha uctili pamiatku štyroch svojich členov, ktorí sa už tohto rokovania nedožili. Valného zhromaždenia sa okrem domácich Medveckých zúčastnili aj Medveckí z piatich slovenských miest, ale nechýbali ani predstavitelia tohto rodu z Maďarska a Ukrajiny. Hodnotiaca správa o činnosti bola pozitívna, pretože sa podarilo naplniť všetky vytýčené ciele. Výročné rokovanie je už tradične venované prijímaniu nových členov a tohto roku ich pribudlo sedem. Z plánu činnosti na budúce dvojročné obdobie, ktoré predniesol predseda Miroslav Medvecký rezonovala predovšetkým organizácia III. svetového stretnutia rodu Medveckých. Tak, ako dve predošlé v rokoch 2000 a 2005 aj tretie v roku 2010 sa malo konať v Tvrdošíne – Medvedzí. Prítomný predstaviteľ tohto rodu Mihályi Medveczki požiadal predstaviteľov OZM a predstaviteľov rodu z Ukrajiny, aby sa III. svetové stretnutie uskutočnilo v máji 2010 v Budapešti. Po zvážení všetkých okolností bol vyslovený súhlas s touto zmenou. V diskusii sa Tamás Medveczki z Budapešti, ktorý sa už pol storočia zaoberá výskumom histórie rodu Medveckých, zmienil o jednej veľmi významnej skutočnosti, ku ktorej dospel študovaním dokumentov v archívoch. V 18. storočí v Uhorsku bol rod Medveckých jedným z najrozšírenejších rodov a najviac nositeľov tohto priezviska bolo na Orave. Podľa informácií prítomného Jurija Medveckého žije Ukrajine približne 150 príslušníkov tohto rodu.+ Zo správy o činnosti vyberáme: Od IV. valného zhromaždenia pripravilo OZM kultúrno-spoločenské a športové akcie, ktoré prerástli na podujatia celomestského charakteru – Silvestrovské oslavy na Skalke, Medvecká 12 (lyžiarsky a turistický výstup na vrch Javorovô), Ansky turnaj (futbalový celomestský turnaj), Anske zábavy. OZM uviedlo do života mesta opäť ľudovú tradíciu – rapkáčov (počas Veľkej noci). Členovia OZM sa zúčastnili stretnutia na Ukrajine, ktoré zorganizoval Jurij a Michal Medveckí a stretnutia v Lučenci, pripraveného pod patronátom A. Matheovej a Tamáša Medveckého z Budapešti. Medzi priority v nasledujúcom dvojročnom období patrí spolupráca s maďarskými a ukrajinskými Medveckými a nositeľmi tohto priezviska z ďalších štátov, spolupráca pri tvorbe genealogického výskumu rodu, pri organizovaní III. svetového stretnutia v Budapešti, medzistretnutia s príslušníkmi rodu v ďalších štátoch, spolupráca pri tvorbe publikácie s genealogickým výskumom rodu, pri príprave publikácie s novými informáciami o významných príslušníkoch rodu. Na zhromaždení odznelo poďakovanie Rudolfovi Medveckému Dow z Košíc, ktorý bol iniciátorom vzniku prvého občianskeho erbu v Slovenskej republike a zapísal sa týmto činom histórie slovenskej heraldiky a histórie rodu Medveckých. Čestný predseda OZM Jozef Medvecký upriamil pozornosť na jubilejnú 30. výstavnú sezónu v Galérii Márie Medveckej, ktorá patrí z celoslovenského hľadiska medzi najvýznamnejšie kultúrne ustanovizne rodu Medveckých. Na V. valnom zhromaždení schválili členovia OZM správu o hospodárení a revíznej komisie, plán činnosti na roky 2009 – 2011, prijatie nových členov a schválili výšku členského poplatku – 4 € za rok. Poplatok je možné zaplatiť na valnom zhromaždení alebo na číslo účtu OZM