Medvecze község

Az Árvai hegylánc részében Árva északkeletti oldalon található a Medvecze község. A Tvrdošín városának negyede a Medvecký patak beömlésénél az Árva folyóba Veling hegy alatt. Házépitkezés a patak két partján a Veling hegy felé növekszik. Onnálóan kiépult és kifejlődött a Hríbiky nevű új lakótelep.

Tengerszint feletti magasság 570m-től - 1076m-ig t.f. Hegylánc mézkőeredetű és a legmagassab hegye Javorovô (1076m t.f.) Melete lévő Magura hegység - itt ered a Medvecký patak majd a Veling alatt beömlik az Árva folyóba. A déliészak oldalon szintén mézkő erdetű Skalka nevű sziklán Sz.Annának szenteltt kápolna áll.

Az edő fenyős és elegendő málna, erdei eper, szamóca, Gomba található. Vadálattokból az őz, szarvas, borszuk, róka, farkas és medve él az erdőkbe. A felméretje a földnek egybe 586 hektár.

Az indusztrializáció nyomott hagyott a Medveczén is mert a gyár építése - Tesla Orava - jó munkát és társadalmi életett hozott magával a lakosságnak.

Az elegendő munkaerő biszosítására megkezdődött az oktatás - ipari szakiskola - szakértők nevelésére. Mivel lakhelyre volt igény el volt indítva az épités - Medvecze és Krásna Hôrka így fölépult.

A 60-nas években koncentráció elv szerint bekövetkezett a Medvecze község önálóságanak beszuntetése és 1967, november 19-én a Tvrdošín városnak lett része - így van máig.
erb občianskeho združenia
dedinka Medvedzie
slovensky
english
espanol
français
magyar
deutsch
.. Üdvözöljük a Medvedzie polgári társulás honlapján ..
Bevezetés
A társulatról
A célok
Alapszabály
Eknökség
Krónika
Kapcsolat
Medvecze
Jelemzés
História
Emlékek
Személyiségek
Publikációk
Medveczky
nemzetség
Történelem
Szimbólumok
Találkozás 2000
Program
Képtár
Találkozás 2005
Program

Látogatók száma:
counter.exohosting.sk
www.exohosting.sk