Krónika


A nemzetség I.Világ találkozója

A Polgári társulat - Medvecze tagjai a magyar Ursus nadáció közreműködésével elkészítették 2000, májusban az I. Világ találkozót a Medvecký és Medveczky nemzetségnek a Tvrdošín városban ahonan származik.

E találkozónak a programja egy másik oldalon van részletesen.


A Medveczky Samuel - kegyeletes megemlékezése

2001, március 24-én Eperjesen (Szlovákia) megtartotuk a kegyeletes megemlékezést a kivégzet rokonunkra. Az ősunk vértanú halála - Eperjes, 1687.

A jelenlévők-résztvevők találkoztak az Eperjesi téren. Kegyelettes Istentisztelett a SzHáromság evangélikus templomjában zajlott le (K.b. 80-fő).

Az Istentisztelett fő celebránsai voltak: evangélikus a.v. puspökje és római-katolikus egyház dékánja, névileg:
      Stolárik Stanislav - rom.-kat.
      Mgr. Mišina Igor - evang.puspök

Az Istentiszteletett megelőzően felléptek rövid köszöntővel-beszédel a két tarsulat elnökje. Ursus-ért Medveczky Mihály és a Polgári társulat-Medvecze-ért Medvecký Jozef urrak És a magyar evangélikus plébános úr is. Utána következett a emlékmű koszorúzása ahol elhangzott az Eperjes városnak a főpolgármester helyetesének hozászólása - Kužma Štefan - úrré.

A kegyelett végettérte után a puspök-úr Mgr. Mišina Igor fogattatást tartott rezidenciába. Beiratkozott az emlékkönyvbe és krónikába mindkét társulatnak. Szervezőképességétt ennek szervezője Medvecký Rudolf (Kassa)-ról tanúsított. Részvevői száma - k.b. 80-fő. Voltak evangélikusok, római-katolikusok, görök-katolikusok, Pravoszláv hittűek egyaránt egybe.


Dr. Medvecký źudovít - ligetje

A Medvecká Klára indítványára intézőbe volt a Modrý Kameň városligetjét elnevezni Dr.Medvecký źudovít után. A Polgári társulat-Medvecze vezetőségének sajnos ez nem sikerult - Medvecká Klára Elhunyt még e vágyának teljesítése előtt (ezennel kárba veszett egy jó nagy vagyon is, mert örökös nékul hagyta el a világot, pedig nagy rajongója volt a nemzetség köruli eseményeknek és lehetett volna hasznát venni értelmesebben, mint rá hagyni az egyházra - a lefordító megjegyezése).

A társulat delegációja részt vett a Modrý Kameň városnak temetőjén e hölgy temetésén 2002,november 29-én ahol a földi maradványait örök nyugalomra tették az élete 80-ik évében.

A társulat aktív tagja volt elejétől. Utoljára élt a Charitatív központban-evangélikus diakóniában ahol gyakran látogatták a társulat tagjai.


A Medveczei kálvária építésének tervei

A tervek elkészítésével foglalkoztak elsősorban Kacír Daniel és Čelková Anna a hivatalok közreműködésével. Az egyettértés hijányába abba maradott e-terv és meglett szuntettve a megvalósítása. Létre hozása megszunt mert a művész Balko Hieronymus elképzelését nem fogadták el a Medveczeiek.


A címer és okirat unepélyes átadása

2003,február 2-án Medveczén /Tvrošín, Árva, Szlovákia/ a Medvecká Mária akademikus festőművész galériában lezajlott a címer és okitat unepélyes átadása a Medvecký nemzetségnek helyetesítve és képviselve a Polgári társulattal-Medvecze.

Az unepélyes esemény a Szlovák Köztársaság Belugyminisztériummi Heraldikai Regiszter főhivatali Irattár ugyosztályának elnöke és a Heraldikai komiszió akademikusa jelenlétébe a Herold-úr-PhDr. Vrtež Ladislav társaságába átadatott és kihirdetett.

A jelenlévők között volt a főpolgármester Tvrošín városának - Ing. Ivan Šaško és a plébánia tisztelendője Marhevka Ján-úr is.

Egyúttal része enek az eseménynek lett a Medvecký Rudolf-nak Kassáról átadott személyes címer és oklevele.

A javaslatott bejegyeztetést alkotását és alkotóelemjét ennek a Polgári társulat-Medvecze - alelnökjének köszöni.

Onzetlenűl megteremtette és életbe vezette azt az alapszabályt hogy a többi P.t.-M. tagjának Is nyittson utatt ennek elérésére egyiránt. 2005, február-hó 15.-ig már 18 egyén új személyes címerrel rendelkezik, ebből 5-fő Magyrországi Medveczky. A Medvecze lakótelepjén a kulturális házban megunepelése baráti megbeszélése követte a történelmű eseményt.


erb občianskeho združenia
dedinka Medvedzie
slovensky
english
espanol
français
magyar
deutsch
.. Üdvözöljük a Medvedzie polgári társulás honlapján ..
Bevezetés
A társulatról
A célok
Alapszabály
Eknökség
Krónika
Kapcsolat
Medvecze
Jelemzés
História
Emlékek
Személyiségek
Publikációk
Medveczky
nemzetség
Történelem
Szimbólumok
Találkozás 2000
Program
Képtár
Találkozás 2005
Program

Látogatók száma:
counter.exohosting.sk
www.exohosting.sk